Specialisatie

Onder de specialisaties van Paramedisch Centrum Venhuizen behoren:

 

Manuele Therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na de opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vier jaar. De erkende manueel therapeut is geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en is lid van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT)

Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de behandeling van klachten die te maken hebben met de wervelkolom en andere gewrichten. Hierbij wordt vooral gelet op de beweging van botten ten opzichte van elkaar.
Een manueel therapeut probeert, door gewrichten te laten bewegen, de functie van gewrichten te verbeteren en de houding en beweging van mensen in het dagelijks leven te optimaliseren.

Welke ziektes en aandoeningen behandelt hij/zij?
Een manueel therapeut behandelt onder andere hoofd- en nekpijn die samengaat met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom, nek- en schouderklachten die uitstralen in de armen en rugpijn. Tijdens een eerste afspraak en onderzoek bekijkt de manueel therapeut of een behandeling zinvol is.

Welke behandelingen geeft hij/zij?
Een manueel therapeut probeert beweeglijkheid te herstellen of een overmatige beweging te stabiliseren door middel van training. Sommige manueel therapeuten maken hierbij gebruik van manipulatie van de gewrichten en de wervelkolom. Manipuleren houdt in dat er een snelle beweging wordt gemaakt met de handen op een gewricht. Bij het manipuleren kan een knappend geluid gehoord worden waardoor het ook wel "kraken" genoemd wordt. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. Manueel therapeuten die niet manipuleren, laten de gewrichten op een meer vloeiende manier bewegen.
Het behandelprogramma bestaat verder uit het geven van goede instructie, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
De tarieven zijn wettelijk geregeld. Bij de meeste ziektekostenverzekeraars is de vergoeding van de kosten voor het bezoek aan een geregistreerde manueel therapeut, geheel of gedeeltelijk, in het pakket opgenomen. Het is verstandig hier eerst naar te informeren bij de ziektekostenverzekeraar.

 

Sportfysiotherapie

De NVFS-Sportfysiotherapeut® heeft zich na de studie fysiotherapeut verder geschoold tot sportfysiotherapeut en staat als zodanig geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister (CKR) van het KNGF en is lid van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg (NVFS)


Een sportfysiotherapeut is gespecialiseerd in het analyseren van de bewegingen van de top- en recreatiesporter. De sportfysiotherapeutische behandeling is gericht op het optimaliseren van de vijf
grondmotorische eigenschappen: kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, snelheid en lenigheid. Het doel: de sporter revalideren op wedstrijdniveau voor zijn of haar tak van sport.
Een klacht van het bewegend functioneren bij een (top)-sporter is eigenlijk arbeid gerelateerd. Daarom analyseert de sportfysiotherapeut de houdingen en bewegingen van het lichaam. In de beoefening van sporten kunnen veel 'explosieve momenten' voorkomen. Een sportfysiotherapeut geeft deskundig advies over preventie en begeleidt bij alternatieve trainingsprogramma's in geval van blessures.

Parallel aan elkaar starten de schema’s van kracht, uithoudingsvermogen en snelheid. De mobiliteit zal bij aanvang van dit schema volledig dienen te zijn en zal onder controle blijven door de sporter zelf.
Alle oefeningen worden met een zo groot mogelijke bewegingsuitslag uitgevoerd. De coördinatie van de oefeningen staat op de voorgrond en zal altijd de aandacht blijven hebben.

De kracht van de gehele keten wordt bepaald door de zwakste schakel; deze bepaalt de kracht van de gehele keten. Door middel van 'try-outs' wordt bekeken of de sporter naar de volgende stap kan gaan. De coördinatie en de volledige bewegingsuitslag staan hier op de voorgrond alsmede de (na)pijn.

 

Dry Needling

Wat is dry needling?
Dry needling is een nieuwe behandelmethode. Door middel van een speciale techniek worden spieren met een naaldje aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier dat naast lokale pijn ook vaak pijn “op afstand” (uitstralende pijn) veroorzaakt.

Dit kan zich uiten in.

  • pijn en stijfheid lokaal op of “afstand”.
  • bewegingsbeperking in bijbehorende gewrichten.
  • verminderde kracht in betrokken spieren.
  • Pijnontwijkend gedrag: U gaat zich anders bewegen.
  • Hoofdpijn aangezichtspijn.


U voelt tijdens het inbrengen van het naaldje bijna niets. Zodra een triggerpoint wordt geraakt spant de spier zich kortdurend even aan en ontstaat er lokaal een soort “kramp”gevoel.

Zie voor uitgebreidere informatie: www.dryneedling.nl

Wat kost het?
Dry needling is een onderdeel van de “normale” fysiotherapie en kost u dus niets extra’s. Indien u aanvullend verzekerd bent vallen de kosten van dry needling hieronder.